hero
jodo_top1
jodo_top1

jodo 杖道

‘De weg van de stok’ – Japanse krijgskunst gericht op het verslaan van het zwaard zonder te doden

hout tegen staal
Hout tegen staal
Als je een Japanner vertelt dat je jodo doet, zal hij of zij je doorgaans verbeteren: u bedoelt zeker judo? Nee, het is echt jodo: de weg (do) van de stok (jo). Een jodoka gebruikt een houten stok met een lengte van 128 cm om zijn tegenstander, die is bewapend met een zwaard te verslaan. Van origine was de jo een politiewapen: met de jo kon je de tegenstander namelijk verslaan zonder hem te doden. Maar dat vraagt naast moed ook een perfecte techniek en timing.
Het ontstaan van Jodo
De eerste die werd verslagen door de stok, was de beroemdste zwaardvechter uit de Japanse geschiedenis: Miyamoto Musashi. Tenminste, zo vertelt ons de geschiedenis van de Shindo Muso Ryu, de oude stijl waarin onze jo-technieken zijn ontwikkeld. De stichter, Muso Gonnosuke Katsuyoshi, leefde rond 1600 en zou volgens de overlevering Musashi hebben verslagen nadat hij een visioen had gehad. Hij ontwikkelde een vechtkunst gebaseerd op een ronde stok die langer was dan een zwaard, maar kort genoeg om tussen twee handen vast te houden. Door de stok snel door de handen te laten glijden kunnen beide einden van de stok worden gebruikt voor een snelle stoot en/of slag.
ontstaan van jodo
beheerscontact
Beheerst contact
In de loop der eeuwen zijn er vele tientallen ‘kata’ voor de jo ontwikkeld: schijngevechten waarmee je de technieken leert toepassen. In de kata worden de technieken in volle snelheid uitgevoerd. Natuurlijk controleren wij de jo: we breken niet elkaars botten. Maar de jo stopt pas OP het doel, bijvoorbeeld de onderarm. Dus als je jodo wilt beoefenen, moet je niet kleinzerig zijn.

Volgende Training

Jodo
 • 2024-02-24T09:00:00+00:00 Zaal 3
  Novum-Maartenshal, Marcellus Emantslaan, 2274 KX Voorburg, Nederland
 • Volgende Evenement

  Jodo
 • 2024-02-24T13:30:00+00:00 ALV KKDH
 • Op de hoogte blijven van alle updates omtrent de trainingen en evenementen? Abonneer op een van de kalenders:

  Geïnteresseerd iN EEN proefles of een keer komen kijken?

  Neem contact op

  meer weten over een beginnerscursus?

  Meld je aan!

  Meest recente blogs

  NKR-teamkampioenschappen jodo en iaido

  Zondag 27 juni werden in Rotterdam voor het eerst in drie jaar de NKR-teamkampioenschappen jodo en iaido gehouden. Zondag 27 juni werden in Rotterdam voor het eerst in drie jaar de NKR-teamkampioenschappen jodo en iaido gehouden. Zondag 27 juni werden in Rotterdam voor het eerst in drie jaar de NKR-teamkampioenschappen jodo en iaido gehouden. Zondag […]

  Lees meer
  Bekijk alle blogs
  crosstext-align-right
  nl_NLNL