hero
iaido top1
iaido top1

IAIDO 居合道

‘De weg van het zwaardtrekken’ – Japanse krijgskunst gericht op het trekken van het zwaard bij een plotselinge aanval

katas
Kata's
Iaido is de krijgskunst waarmee samoerai leerden omgaan met plotselinge aanvallen. In veel gevallen gaat het trekken van het zwaard meteen over in een wering of een snelle uitval naar het gezicht van de tegenstander. Daarop volgt de beslissende slag met twee handen. Wat rest is chiburi, het afschudden van het bloed van het zwaard, en noto, waarbij het zwaard kalm maar waakzaam wordt teruggeschoven in de schede.
Perfectie
Tegenwoordig vloeit er geen bloed meer, tenminste zolang de iaidoka geen fouten maakt bij het hanteren van zijn wapen! Beheersing en uiterste perfectie staan centraal. Nederland telt slechts enkele honderden iaidoka. Vaak gaat het daarbij om mensen die al leraar waren in andere budo-disciplines voordat ze begonnen met Iaido. Ook in Japan zelf zijn er maar enkele tienduizenden beoefenaars. Een van de belangrijkste stijlen is de Muso Shinden Ryu, die ook bij Kendo Kai Den Haag wordt beoefend.
perfectie
bloemlezing
Bloemlezing
De kata's die bij Kendo Kai Den Haag - en ook wereldwijd - het meest worden getraind, zijn de Seiteigata (officiële naam: Zen Ken Ren Iaido): Dit is een serie van twaalf kata's die zijn ontworpen door commissies van de Japanse federatie (Zen Nihon Kendo Renmei). In die commissies zaten gerespecteerde meesters van de belangrijkste Iaido-stijlen; het doel was een soort bloemlezing te maken van de eeuwenoude technieken. In het tegenwoordige Iaido fungeren de Seiteigata meestal als basisvorming voor iaidoka's: eerst leer je Seitei, en daarna maak je kennis met de koryû (‘oude stijl’).

Volgende Training

Iaido
 • 2024-03-02T11:00:00+00:00 Zaal B
  Sportcampus Zuiderpark, Meester P. Droogleever Fortuynweg 22, 2533 SR Den Haag, Nederland
 • Volgende Evenement

  Iaido
  Geen
  Op de hoogte blijven van alle updates omtrent de trainingen en evenementen? Abonneer op een van de kalenders:

  Geïnteresseerd iN EEN proefles of een keer komen kijken?

  Neem contact op

  meer weten over een beginnerscursus?

  Meld je aan!

  Meest recente blogs

  2023 Europese kampioenschappen jodo en iaido

  De EK’s voor jodo en iaido lagen dit jaar slechts twee weken uit elkaar. Maar bij beide evenementen waren leden van KKDH weer succesvol aanwezig binnen Team NL. Het Zwitserse Magglingen was het prachtige toneel voor het EK jodo. Drie KKDH’ers die vorig jaar prijzen wonnen, konden vanwege verplichtingen buiten de dojo dit jaar helaas […]

  Lees meer
  The European Iaido Championships

  The European Iaido Championships took place on 3-4 September 2022 in Modena, Italy. 5 KKDH members were there, making up half of the Dutch team: - Marcel (mudan, individual competition) - C. (mudan, individual competition) - Noël (nidan, individual and team competition) - Lorena (sandan, individual and team competition) - Kenichi (yondan, individual competition) Aad […]

  Lees meer
  Bekijk alle blogs
  crosstext-align-right
  nl_NLNL